Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Activiteiten om te ondernemen voor ouderen

Eenzaamheid speelt een grote rol bij ouderen die nog zelfstandig wonen. Als familie en bekenden wegvallen, is de kans op een sociaal isolement aanwezig. Iedereen voelt zich natuurlijk weleens eenzaam, maar echte eenzaamheid kan mensen ziek maken. Gelukkig zijn er veel activiteiten die ouderen kunnen ondernemen en die het gevoel van eenzaamheid verminderen. Want het gevoel helemaal wegnemen blijft moeilijk. Opties zijn deelnemen aan dagbestedingsactiviteiten in een zorginstelling, maar ook aansluiten bij een hobbyclub, zingen bij een koor of het oppassen op een hond van buurtgenoten.

Deelnemen aan georganiseerde activiteiten in de omgeving

Er worden veel activiteiten voor ouderen georganiseerd waaraan deelgenomen kan worden. Vaak is dit vanuit een zorginstelling. Er wordt dagbesteding aangeboden, waar ook mensen kunnen aansluiten die niet in de zorginstelling wonen. Het programma is per dagbesteding verschillend, maar vaak worden er spelletjes gespeeld en is er natuurlijk altijd gelegenheid voor contact. Ook wordt er vaak gezamenlijk een maaltijd genuttigd. Het alleen moeten eten van de maaltijd is namelijk een factor die de eenzaamheid van veel ouderen vergroot.

Aansluiten bij een sportclub of initiatief

Het aansluiten bij een sportclub klinkt niet als een advies voor ouderen. Maar ook voor ouderen zijn er diverse mogelijkheden om te sporten. Als de gezondheid het toelaat is bewegen zeer aan te raden. Lichamelijke beweging is de belangrijkste factor om zo lang mogelijk zowel geestelijk als lichamelijk fit te blijven. Dit hoeft niet intensief te zijn, maar kan bijvoorbeeld wandelen of fietsen zijn, er zijn vaak groepjes die wekelijks gezamenlijk iets ondernemen. Per woonplaats verschillen de mogelijkheden, maar de mogelijkheid tot bewegen is er altijd. 

Zingen in een koor

Gezelligheid en het geheugen trainen, zingen in een koor biedt veel voordelen. Ook mensen die geen prachtige stem hebben, kunnen vaak wel aansluiten in een koor. In een koor vallen individuele stemmen niet op en met een goede dirigent klinkt het geheel prachtig. Daarnaast is een koor een perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen. In een koor zitten veel mensen, er is dus altijd wel iemand met wie er aansluiting is. En eventuele optredens zorgen ervoor dat ouderen een leuk uitje hebben.

Breien, borduren of naaien

In tal van woonplaatsen zijn er handwerkclubs. Deze clubs bieden gezelligheid en de mogelijkheid om een hobby met anderen te kunnen delen. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld clubs die sjaals breien voor daklozen of andere minderbedeelden. Zo is het mogelijk gezelligheid te combineren met het beoefenen van een hobby en iets doen voor een ander.

Vrijwilligerswerk doen

Ouderen die in goede gezondheid zijn, zijn erg gebaat bij het doen van vrijwilligerswerk. Naast de gezelligheid die het biedt, geeft het ook een goed gevoel iets voor een ander te kunnen doen. Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. Via Stichting OOPOEH is het bijvoorbeeld mogelijk op een hond te passen, voor mensen die zelf geen huisdier (meer) kunnen houden. Ook het bezoeken van mensen die zelf niet meer goed uit huis komen of helpen bij voorlichtingswerk zijn mogelijkheden van vrijwilligerswerk. Het ondernemen van activiteiten en daarbij het gezelschap van andere mensen ervaren is zeker voor ouderen belangrijk om eenzaamheid tegen te gaan.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp