Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Alle belangrijke informatie over een seniorenwoning

Een seniorenwoning is een huurwoning waar ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. In iedere stad of dorp zijn ze te vinden. Seniorenwoningen hebben vaak voorzieningen, die ouderen helpen langer zelfstandig te blijven. Zeker met wat extra zorg van buitenaf. Een seniorenwoning is gelijkvloers. Zo is het niet meer nodig om trappen te beklimmen. Daarom is een seniorenwoning ook veiliger. Vaak horen seniorenwoningen bij een complex, waar ook activiteiten voor ouderen worden georganiseerd. Je kunt er bijvoorbeeld gaan koffiedrinken of eten. En dat is fijn om sociale contacten te onderhouden.

Waar let je op bij een seniorenwoning?

In de eerste plaats is de woning zelf natuurlijk belangrijk. Is er genoeg ruimte en is er bijvoorbeeld een logeerkamer voor de kleinkinderen? Bedenk hoeveel ruimte je echt nodig hebt. Daarnaast kun je bekijken orde woning voldoende voorzieningen heeft. Zijn de deuropeningen breed genoeg? Zou je een rolstoel gemakkelijk kunnen keren? Bovendien speelt de ligging van de woning een rol. Kun je op je balkon in het zonnetje zitten? Ook de kosten van de seniorenwoning zijn uiteraard belangrijk. Is de woning betaalbaar voor je of kun je beter nog even wachten op een goedkoper huis? Let ook op de omgeving van de seniorenwoning. Het is fijn als de supermarkt, de bushalte en de apotheek niet al te ver weg zijn. Zo kun je er eventueel lopend naar toe.

Voorwaarden voor een seniorenwoning

Je kunt niet zomaar in alle seniorenwoningen terecht. Soms is een seniorenwoning bestemd voor iemand met een speciale zorgbehoefte. Of de woning is alleen voor sociale huur. In dat geval moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Of je moet eerst een geschikte zorgindicatie hebben. Sommige seniorenwoningen zijn gericht op een speciale doelgroep. Ze maken bijvoorbeeld deel uit van een christelijke of Hindoestaanse woonvoorziening. Het kan prettig zijn om tussen gelijkgestemden te wonen. Dat maak het leggen van contacten ook gemakkelijker. En contacten zijn belangrijk, zeker nu ouderen steeds vaker eenzaam zijn.

Kun je gemakkelijk bij de seniorenwoning komen?

Voor ouderen die slecht ter been zijn, is de toegankelijkheid van de seniorenwoning belangrijk. Kun je bijvoorbeeld met een rolstoel of rollator door de deuropening? En is er een lift waar ook een scootmobiel in past? Een seniorenwoning helpt ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Daarbij kun je de zorg krijgen, die je nodig hebt, bijvoorbeeld via de thuiszorg. Een seniorenwoning is een woning met een eigen voordeur, keuken en badkamer/toilet. Je kunt hem helemaal naar eigen smaak inrichten. De omgeving van je seniorenwoning is meestal ingericht op gebruik door ouderen.

Wat kost een woning voor senioren?

De kosten van een seniorenwoning kunnen erg verschillen. Ze hangen af van de grootte van de woning en de gemeente waarin je woont. Het is belangrijk om na te gaan wat er bij de huurprijs is inbegrepen en wat niet. Moet je bijvoorbeeld extra servicekosten betalen voor een boodschappenservice of onderhoud? Daarbij komen ook nog de kosten van extra zorg die je nodig hebt. Sommige seniorenwoningen hebben een alarmsysteem, waarmee je 24 uur per dag hulp kunt inroepen. Dat is ideaal voor ouderen die zorg nodig hebben, maar toch langer thuis willen wonen.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp