Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Alles over een wandelstok

Als je ouder wordt, is een wandelstok een handig hulpmiddel. Deze geeft extra ondersteuning als lopen moeilijker wordt of als je evenwicht wat minder wordt. Een wandelstok steunt je bij het lopen en helpt je om beter in balans te staan. Er zijn verschillende soorten wandelstokken. Ze variëren in breedte, hoogte en kleur. Sommige wandelstokken hebben een zitje of drie poten voor extra ondersteuning. De meeste wandelstokken hebben een handvat dat anatomisch gevormd is om je handen en polsen zo min mogelijk te belasten. Wil je een stok die gemakkelijk mee te nemen is? Kies dan voor een opvouwbare wandelstok. Die kun je gewoon in je tas bewaren als je hem niet gebruikt.

Wat is de juiste lengte van een wandelstok?

Het is nodig de lengte van de wandelstok af te stellen op je lichaamslengte. Je moet er rechtop mee kunnen lopen, waarbij je elleboog licht gebogen is. Je bepaalt de juiste lengte door je schoenen aan te trekken en de wandelstok met het handvat naar beneden op de grond te zetten. Laat nu je armen los hangen en zet met een pen of stift een streepje op de wandelstok ter hoogte van je pols. Tot die plek moet de stok ingekort worden. Houd een beetje extra lengte aan voor de zekerheid. Heeft je rechterbeen ondersteuning nodig? Dan gebruik je de stok aan de linkerkant. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Voor ondersteuning van je linkerbeen gebruik je de wandelstok dus rechts. Meer te weten komen over andere hulpmiddelen? Bekijk ook onze andere artikelen over hulpmiddelen.

Zo houdt je de wandelstok goed vast

Je zet de stok tegelijk neer met het been dat ondersteuning nodig heeft. Daarbij houdt je de wandelstok vast met je middelvinger, ringvinger en pink. Je duim en wijsvinger liggen gestrekt tegen het gedeelte tussen het handvat en de stok. Laat je gewicht van bovenaf op de wandelstok rusten. Sommige wandelstokken kunnen in beide handen worden gebruikt. Bij andere is het handvat specifiek afgestemd op de linker- of de rechterhand. Er zijn verschillende soorten handvatten mogelijk. Een klassiek voorbeeld is het rondhaak handvat. Daarnaast kun je kiezen voor een zachte rubberen XL-greep of een anatomische of ergo greep, die is afgestemd op je linker- of je rechterhand.

Driepoot stok

Als je een wandelstok zoekt, die voor veel stabiliteit zorgt, is een driepoot wandelstok een goede keuze. Dankzij de drie pootjes staat hij stevig op de grond en geeft hij je optimale ondersteuning. Het handvat van de driepoot wandelstok is voorgevormd en voelt door het zachte rubber comfortabel aan. Bovendien geeft dit handvat een stevige greep. Er zijn ook stokken met vier pootjes. Bij sommige modellen staan ze wat dichter bij elkaar, waardoor de stok wendbaarder is.

Wandelstok met zitje

Een stok met een zitje wordt ook wel zitstok genoemd. Aan de bovenkant van de stok is een zitje gemonteerd, dat je als stoeltje kunt gebruiken als je even wilt uitrusten. Ook als je ergens moet wachten en er geen zitplaats beschikbaar is, is deze wandelstok een uitkomst. Bij de luxere modellen is het zitje onderdeel van het handvat, waardoor het minder plaats inneemt. Om het te gebruiken, klap je gewoon het handvat neer. Sommige zitstokken zijn opvouwbaar, waardoor ze gemakkelijk zijn mee te nemen.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp

Anderen bekeken ook