Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

AOW, alle belangrijke informatie

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Het is een basispensioen voor mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt. Zodra je stopt met werken, ontvang je uiteraard geen salaris meer. Tegelijk blijven je vaste lasten gewoon doorlopen. Om die te kunnen betalen, krijg je AOW. De Algemene Ouderdomswet bestaat al sinds 1957, toen deze door de overheid werd ingesteld. Daardoor kreeg iedere inwoner van Nederland vanaf 65 jaar een staatspensioen. Inmiddels staat de AOW-leeftijd op 67. Het geld voor de uitkering komt uit het omslagstelsel. Dat betekent dat iedereen die in Nederland werkt, een AOW-premie betaalt. Van deze premie worden de AOW-uitkeringen betaald voor de ouderen, die nu van hun pensioen genieten.

Hoeveel uitkering krijg je eigenlijk?

Hoeveel uitkering je ontvangt, wordt door een aantal dingen bepaald. Als je in Nederland woont of werkt, ben je automatisch verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet. Die verzekering start 50 jaar voordat je de AOW-leeftijd bereikt. Elk jaar spaar je 2% voor je uitkering. Dat is anders als je een tijd in het buitenland hebt gewerkt of gewoond. Dan heb je minder AOW opgebouwd. Als je samen met iemand woont, ontvang je minder dan wanneer je alleen woont. Ook kan de hoogte van je uitkering variëren per jaar. De uitkering kun je echt zien als een basispensioen. Aanvullend pensioen is voor ouderen dan ook erg fijn. Maak ruim voor je AOW-leeftijd een goed overzicht en laat je adviseren om zonder zorgen met pensioen te kunnen gaan. Bekijk ook wat de Wet Maatschappelijke ondersteuning voor u kan betekenen.

Voldoende inkomsten na je pensioen

Het pensioenstelsel voor ouderen in Nederland is opgebouwd uit drie elementen. Daarom wordt het ook wel het drie pijler pensioenstelsel genoemd. De eerste pijler wordt gevormd door de AOW, het basispensioen voor iedere Nederlander. Daarnaast is er de tweede pijler: aanvullend pensioen dat bij de werkgever is opgebouwd. Dan is er nog de derde pijler, die bestaat uit eigen spaargeld. Dankzij deze drie pijlers is het mogelijk om een goed voorziene oude dag te beleven. Maak op tijd een goede berekening of laat dit doen door een financieel deskundige. Dan weet je waar je aan toe bent en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Er zijn ook organisaties die vergoedingen bijdragen aan ouderen.

Een AOW-uitkering aanvragen, hoe doe je dat?

Het aanvragen van een uitkering doe je bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Dat gaat gemakkelijk online of door het invullen van een formulier. Voor het invullen via internet is een DigiD nodig. Een papieren formulier kun je aanvragen bij de SVB. Zo’n vijf maanden voor je de AOW-leeftijd bereikt, krijg je automatisch een brief van de SVB. Daarin staan alle belangrijke gegevens over het aanvragen van de uitkering voor ouderen. Als je in het buitenland woont, is het verstandig om al een jaar voor het bereiken van de AOW-leeftijd je uitkering aan te vragen. Ook dan kun je bij de Sociale Verzekeringsbank terecht.

AOW als je in het buitenland wilt gaan wonen

Denk je erover om na je pensioen in het buitenland te gaan wonen? Dan kan het gebeuren dat je AOW-uitkering komt te vervallen. Alleen in landen binnen de Europese Unie of in landen waar Nederland een verdrag mee heeft, hebben ouderen daar recht op. Hou daar dus rekening mee voor je de keuze maakt om te gaan emigreren naar een land dat daar buiten valt. In dat geval zul je voldoende aanvullend pensioen of gespaard pensioen voorhanden moeten hebben.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp