Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Creatieve activiteiten voor ouderen

Mensen die hun hele leven creatief bezig zijn geweest, hebben er vaak moeite mee op oudere leeftijd te moeten stoppen met hun bezigheden. Gelukkig hoeft dit helemaal niet, want ook op latere leeftijd is het zeer goed mogelijk om creatief bezig te zijn. Ook mensen die eerder in hun leven niet de mogelijkheden of genoeg tijd hadden om creatieve activiteiten te ondernemen, kunnen ook op latere leeftijd hun creativiteit ontplooien. Creatieve activiteiten helpen ouderen om mentaal fit te blijven. Het regelmatig blijven uitdagen van de hersenen is zeer goed in tegengaan van dementie en andere gerelateerde klachten.

Creatief met papier, ook voor ouderen

Creatieve activiteiten zijn er in veel verschillende soorten. Eén manier van creatief bezig zijn is met papier. Denk hierbij aan het kleuren of schetsen met potloden, maar ook schilderen is een fijne activiteit. Door de vele verschillende soorten verf is geen enkele manier van verven hetzelfde. Bijzondere verfsoorten die fijn schilderen zijn olieverf of ecoline. Ook kleuren met houtskool is een manier om bijzondere kunstwerken te maken. Ouderen die het lastig vinden op een blanco vel aan de gang te gaan kunnen kiezen voor het gebruik van kleurboeken. Kleuren voor volwassen is erg populair en kleurboeken zijn in vele variaties verkrijgbaar.

Gezelschapsspellen of koekjesbakken

Creatieve activiteiten voor ouderen zijn er in alle soorten en maten. Het spelen van gezelschapsspellen is een goede manier om mentaal uitgedaagd te worden. Daarnaast kan het spelen van een gezelschapsspel niet alleen, daardoor brengt het ook gezelligheid met zich mee. Een andere leuke activiteit is het bakken van lekkernijen. Samen de keuken in met daarbij een lekker eindresultaat biedt voldoening op meerdere vlakken. Bakken is een creatieve bezigheid die kan worden afgestemd op de persoonlijke mogelijkheden. Het kan gaan om het bakken van koek of gebak, maar ook om het bereiden van een lekkere maaltijd.

Handwerken is van alle tijden

Handwerken wordt weer populair onder jong en oud. Waar vroeger elke vrouw wist hoe de naaimachine werkte, is dat tegenwoordig geen gemeengoed meer. Handwerken is een fijne manier van tijdverdrijf en is ook gezellig om samen met anderen te doen. Mensen die het niet kunnen, kunnen het gemakkelijk leren met de vele instructies op Internet. Maar het gezelligste is het natuurlijk om het van iemand persoonlijk te leren. Handwerken biedt een creatieve activiteit met een mooi en nuttig eindresultaat.

Handwerken ouderen

Muziek heeft een positieve invloed op de geestelijke gezondheid

Een andere creatieve activiteit voor ouderen is het maken of luisteren van muziek. Het bespelen van een muziekinstrument is zeer goed voor de mentale ontwikkeling. De combinatie van noten lezen en het bespelen van het instrument zorgt voor een fitte geest. Een andere activiteit rondom muziek is zingen. Zowel het zingen in een koor als op eigen gelegenheid zingen biedt veel tevredenheid.

Naast deze activiteiten zijn er natuurlijk nog tal van andere creatieve activiteiten die geschikt zijn voor ouderen. In veel woonplaatsen worden er ook meerdere activiteiten georganiseerd. Actief bezig zijn verhoogt het geluk en kan zelfs de levensduur verlengen. Het vinden van een passende activiteit voor ouderen biedt dus veel voordelen. Lees in dit artikel meer over activiteiten om te ondernemen voor ouderen.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp