Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

De symptomen van eenzaamheid herkennen

Veel ouderen die langer thuis wonen, voelen zich eenzaam. Vaak wonen ze alleen, omdat hun partner is overleden. En zelfs al hebben ze hun familie of vrienden in de buurt, is eenzaamheid een grote last die ze dragen. Voor de buitenwereld is het niet altijd even duidelijk dat iemand zich eenzaam voelt. Het wordt meestal niet hardop uitgesproken. Als je je eenzaam voelt, ervaar je minder verbondenheid met anderen. Je hebt een klein sociaal netwerk (of je hebt er geen) en hebt nauwelijks contact met de buitenwereld.

Klachten bij eenzaamheid

Eenzaamheid heeft invloed op je gehele leven. Je voelt je verdrietig en bang en ziet de zin van het leven niet meer. Ook kun je last krijgen van lichamelijke klachten. Als je je lange tijd eenzaam voelt, kun je in een depressie raken. Anderen hebben vaak niet in de gaten dat je je eenzaam voelt. Zeker niet als je een groot sociaal netwerk hebt. Daarom is het belangrijk er over te praten, zodat er iets aan gedaan kan worden. Daarbij kun je zelf ook een aantal dingen doen. Er zijn verschillende symptomen die erop kunnen wijzen dat iemand eenzaam is.

  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Bang zijn
  • Verdrietig of depressief zijn
  • Een leeg en zinloos gevoel
  • Lichamelijke klachten
  • Veel televisie of series kijken
  • Teveel alcohol of medicijnen innemen

Wat kun je doen voor iemand die eenzaam is?

Als je opmerkt dat iemand eenzaam is, kun je daar zeker iets aan doen. Je hebt vaak geen idee hoeveel dat voor diegene betekent. Ouderen die eenzaam zijn, hebben vooral behoefte aan contact en de bevestiging dat ze gehoord en gezien worden. Een kaartje in de brievenbus kan al een groot verschil maken. Of zomaar eens vragen hoe het gaat. Je kunt ook iemand uitnodigen voor een wandeling of een kopje koffie. Zo geef je die ander wat hij of zij zo hard nodig heeft: in contact zijn met iemand anders.

Wat kun je zelf doen als je je eenzaam voelt?

Nu we langer thuis wonen, komt eenzaamheid steeds vaker voor. Heb je daar zelf mee te maken? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Misschien moet je je er in het begin aan wennen, maar het levert je zoveel op. Neem in de eerste plaats zelf initiatief om contact te leggen. Bel een goede vriend of kennis van vroeger om eens bij te praten. Probeer wegwijs te worden op de computer, tablet of smartphone, zodat je gemakkelijk contacten kunt onderhouden met anderen. Heb je een hobby? Zoek dan een hobbyclub bij je in de buurt. Kijk ook eens rond in je woonwijk. Is er een buurthuis waar activiteiten voor ouderen worden aangeboden? Of kun je misschien ergens vrijwilligerswerk doen? Het aangaan van nieuwe contacten is erg belangrijk om je eenzaamheid te doorbreken.

Zoek hulp

Heb je het idee dat het niet lukt je eenzaamheid te overwinnen en voel je je depressief? Neem dan contact op met je huisarts of praktijkondersteuner. Zij kunnen je helpen om je beter te gaan voelen. Dat is helemaal niet vreemd. Je huisarts is er om je te helpen, ook bij eenzaamheid. Praten over je eenzaamheid kan al behoorlijk opluchten, omdat jij dan niet meer de enige bent die ervan afweet. En hoewel het dan niet misschien in één keer beter is, kun je wel stappen in de goede richting maken.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp

Anderen bekeken ook