Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

De voor- en nadelen van een sta-op toiletbril en een verhoogde toiletbril

Als je te maken krijgt met lichamelijke gebreken, kan ook het toiletbezoek lastiger worden. Om zelfstandig naar het toilet te kunnen, is een sta-op toiletbril een fijne oplossing. Deze toiletbril maakt het voor veel mensen mogelijk om langere tijd nog zelf naar het toilet te kunnen. De zitting heeft armleuningen en soms ook een rugleuning. Doordat de toiletbril iets omhoog en naar voren komt, is het gemakkelijker om op het toilet te gaan zitten. Er is zowel een elektrische als een mechanische versie van de sta-op toiletbril. De elektrische versie werkt met bedieningsknoppen in de armleuning, de mechanische versie werkt met gasveren en worden met de hand bediend.

Wat zijn de voordelen van de sta-op toiletbril?

Zoals met elk hulpmiddel, heeft de sta-op toiletbril voor- en nadelen. De voordelen hebben vooral te maken met het gemak wat de toiletbril biedt. Hulp bij het toiletbezoek is voor mensen die nog zelfstandig thuis wonen soms lastig te realiseren. Een sta-op toiletbril biedt hierbij uitkomst. De toiletbril voorkomt valpartijen en helpt bij het langer zelfstandig kunnen wonen. Daardoor vergroot het ook het zelfvertrouwen van de gebruiker, die zich onafhankelijker voelt. Een alternatief voor de sta-op toiletbril is een verhoogde toiletbril. De lage zit van veel toiletten veroorzaakt problemen, die met een verhoogde toiletbril worden weggenomen.

De sta-op toiletbril combineren met een onderdouche en – droger

Op termijn kan niet alleen het zitten op het toilet, maar ook het schoonmaken van het onderlichaam lastig zijn. Zeker voor mensen die moeite hebben met bukken, achterwaarts reiken of het gebruiken van de handen is dit lastig. Een sta-op toiletbril kan worden gecombineerd met een onderdouche en onderdroger, wat een groot voordeel is. De waterstraal maakt het onderlichaam schoon en daarna blaast de droger warme lucht. De douche is gemakkelijk te bedienen en neemt een hoop werk van een mantelverzorger of de verpleging over.

De nadelen van de sta-op toiletbril

Naast alle voordelen, zijn er ook nadelen verbonden aan een sta-op toiletbril. Een nadeel is bijvoorbeeld dat een douche-toiletstoel niet over deze toiletzitting past. Daardoor moet er een aparte douchestoel voor alleen het douchen worden aangeschaft. Daarnaast kunnen de meeste toiletbrillen niet te zwaar worden belast, waardoor het voor zwaardere mensen vaak niet mogelijk is de toiletbril te gebruiken. Een ander nadeel is dat de sta-op toiletbril in kleine ruimtes niet altijd passen. Het is dus niet altijd mogelijk een sta-op toiletbril te gebruiken.

Is de sta-op toiletbril een slimme aanschaf?

Een punt wat vaak meespeelt in de overweging een hulpmiddel aan te schaffen, is de financiële bijdrage. In vrijwel alle gevallen wordt een sta-op toiletbril vergoed van de Wet maatschappelijke ondersteuning of de Wet langdurige zorg, wat kan worden aangevraagd bij de gemeente. Daardoor spelen de financiën niet mee bij de overweging. Wat vooral meespeelt is de persoonlijke situatie. Is er genoeg ruimte in de badkamer? Is hulp bij het toiletbezoek lastig te realiseren? Als iemand gebaat is bij de ondersteuning die de sta-op toiletbril geeft, dan is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden te gaan bekijken.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp