Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Dementie bij ouderen

Dementie is een verzamelnaam. Daaronder vallen meer dan 50 verschillende ziektes. Dementie zorgt dat je hersenen informatie niet goed meer kunnen verwerken. De vorm van dementie, die het meest voorkomt, is de ziekte van Alzheimer. Dit is ook de meest bekende vorm. Veel ouderen krijgen zelf met dementie te maken of zien het in hun omgeving. De hersenen van iemand met dementie gaan steeds minder goed werken. Soms gaat deze achteruitgang heel snel. In andere gevallen kan het jaren duren. Dat verschilt per vorm. Mensen met dementie overlijden uiteindelijk door lichamelijke achteruitgang aan een ziekte of infectie.

Wat zijn oorzaken van dementie bij ouderen?

Steeds meer mensen lijden aan dementie. Dat komt omdat de vergrijzing in Nederland toeneemt. Vrouwen hebben een grotere kans om dementie te krijgen dan mannen. Dementie bij ouderen kan onder andere worden veroorzaakt door erfelijke factoren. Maar ook bepaalde gewoonten, zoals roken, kunnen een risico zijn. Een gezonde leefstijl met een evenwichtige voeding en genoeg slaap, is belangrijk. Je kunt daar dementie niet mee voorkomen, maar wel het risico verminderen. Ook is het voor ouderen belangrijk om voldoende te bewegen, het liefst in de buitenlucht. Dat heeft zowel lichamelijk als geestelijk een positief effect. Ouderen blijven fitter en voelen zich positiever. De kwaliteit van leven wordt daarmee verbeterd. Ook jongere mensen kunnen met dementie te maken krijgen. Dat komt veel minder vaak voor dan dementie bij ouderen.

Hoe kun je dementie herkennen?

De eerste symptomen van dementie zijn geheugenproblemen. Je merkt dat iemand steeds dingen vergeet en tien keer hetzelfde verhaal kan vertellen. Na verloop van tijd krijgt iemand met dementie ook moeite met taal. Het maken van goede zinnen, wordt steeds moeilijker. De betekenis van woorden wordt minder goed begrepen. Ook het karakter en gedrag van iemand met dementie veranderen. Zo kan een zachtaardig persoon opeens heel agressief worden. Of dingen doen, die hij vroeger nooit gedaan zou hebben. Een persoon met dementie wordt steeds afhankelijker van zorg. Op een gegeven moment is het niet meer mogelijk om voor zichzelf te zorgen. Dan volgt vaak opname in een verpleegtehuis. Een dementiecoach begeleidt de oudere met dementie en de familie bij dit hele proces. Zo krijg de oudere de zorg, die op dat moment nodig is.

Hoe ga je om met dementie?

Er zijn nog geen medicijnen die dementie kunnen genezen. Het proces kan wel worden vertraagd. Er wordt steeds meer ontdekt over dementie. Een goede begeleiding en zorg van de persoon met dementie en de familie is erg belangrijk. Zo kunnen ouderen met dementie zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Er zijn veel hulpmiddelen die dat mogelijk maken. Pas als thuis wonen echt niet meer gaat, is opname in een verpleegtehuis aan de orde. Voor de omgeving is het moeilijk om met de dementie om te gaan. Het beste is om op goede momenten samen dingen te doen, die de persoon met dementie fijn vindt. Ook praten over vroeger of oude foto’s bekijken is een goede activiteit bij beginnende dementie. Het lange termijngeheugen blijft lang intact.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp