Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Diabetes bij ouderen

Ouderen met diabetes hebben andere zorg nodig dan jongeren. Dat komt omdat ouderen vaak meerdere aandoeningen hebben dan alleen diabetes. Daarnaast gebruiken ouderen ook vaak meerdere medicijnen. Diabetes bij ouderen verdient dus een specialistische zorg. Als je ouder wordt, ga je vaak minder goed zien en horen. Ook kun je wat vergeetachtig worden. Maar deze verschijnselen kunnen ook met diabetes te maken hebben. Daarom is het belangrijk dat er goed naar je gekeken wordt. Zo krijg je zorg op maat.

Veel zorgverleners

Diabetes bij ouderen komt heel regelmatig voor. Daarnaast hebben veel ouderen last van andere chronische aandoeningen. Als je als oudere nog zelfstandig woont, heb je met veel zorgverleners te maken. Je huisarts of specialist, thuiszorgmedewerkers, verpleegkundigen en mantelzorgers. Daarom is het heel belangrijk om de hulp goed af te stemmen. Zo krijgen ouderen met diabetes persoonlijke zorg. Want ook als je ouder wordt, wil je doen wat jij belangrijk vindt. En met de juiste hulp kan dat, ook als je diabetes hebt.

Zorg bij ouderen

Wat is diabetes?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Het is een stofwisselingsziekte, die ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. De bekendste vormen zijn diabetes type 1 en type 2. Bij mensen met type 1 maakt het lichaam geen insuline aan. Als je type 2 hebt, wordt er te weinig insuline aangemaakt. Of de insuline die er is, werkt niet goed. Deze vorm komt vooral voor bij ouderen, maar ook bij mensen met overgewicht. Insuline brengt de glucose, die we binnen krijgen door eten en drinken naar onze lichaamscellen. Bij te weinig insuline krijgen de cellen geen glucose. Daarom dienen diabetespatiënten deze insuline zelf toe. Bekijk welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor ouderen.

Hoe wordt diabetes bij ouderen behandeld?

Iedereen wordt ouder. Toch blijft de één veel langer vitaal en gezond dan de ander. Daar moet de zorg voor diabetes bij ouderen op afgestemd worden. Het belangrijkste doel is om klachten te behandelen en te voorkomen. Als oudere met diabetes wil je je leven immers zo goed mogelijk kunnen vormgeven. Het is fijn om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. De behandeling zal dan ook afgestemd worden op het normale verouderingsproces. Daarbij staat de persoon centraal en niet de ziekte.

Professioneel team

Diabetes bij ouderen vraagt om teamwork. Iedere zorgverlener heeft weer een andere specialiteit. Zo worden veranderingen in de situatie snel gezien. Het is belangrijk dat deze zorgverleners elkaar op de hoogte houden. Er wordt ook rekening gehouden met de zelfstandigheid van de ouderen. Zo kan er zorg op maat worden gegeven. Door te werken met een professioneel team, wordt teveel of te weinig behandeling voorkomen. Ook het medicijngebruik wordt goed in de gaten gehouden. Zo wordt de kwaliteit van leven van ouderen flink verbeterd.

Waarom is diabeteszorg bij ouderen zo belangrijk?

Nederland telt steeds meer mensen met een hoge leeftijd. We noemen dat ‘vergrijzing’. Dat zal de komende jaren alleen maar toenemen. Daarbij komt ook dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen. Lees hier meer over langer thuis wonen. Een behoorlijk aantal ouderen heeft diabetes. Daarom is het erg belangrijk dat de zorg voor diabetes bij ouderen goed geregeld is. Zo kun je zo goed mogelijk je normale leven blijven leiden. De zorgverleners helpen je daarbij. Daarbij sta jij met je vragen en mogelijkheden centraal.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp