Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Gevolgen van roken op latere leeftijd

Roken is heeft schadelijke gevolgen voor je gezondheid. Sigaretten bevatten nicotine en andere schadelijke stoffen. Deze stoffen kunnen ernstige ziektes veroorzaken. Bovendien zorgt roken ook nog eens voor gele vingers, verkleurde tanden en een slechte adem. En vergeet ook de geur niet. Je ruikt het al snel aan je kleding. Ook je woning knapt er niet van op. Maar wat zijn nu echt de gevolgen van roken? En zijn die hetzelfde bij ouderen?

Waarom is roken niet goed voor je?

Roken is in de eerste plaats een verslaving. Je kunt er niet zomaar mee stoppen. Je ‘moet’ roken om je goed te voelen. Het is verstandig om eens te kijken naar de gevolgen van roken. Roken kan namelijk allerlei ziekten veroorzaken. De belangrijkste zijn hart- en vaatziektes, longziektes en kanker. Daarnaast hebben rokers een grotere kans om bepaalde andere ziektes te krijgen. Roken heeft ook een belangrijke invloed op je uiterlijk. Mensen die roken verouderen sneller. Dat is goed te zien aan een grauw gezicht en dof haar. Ook krijgen rokers sneller last van rimpels.

Heeft stoppen met roken op oudere leeftijd zin?

Veel ouderen denken dat stoppen met roken niet zoveel zin heeft. Je rookt immers al jaren. Dan maakt het toch niet zoveel meer uit? Toch blijkt uit onderzoek dat stoppen wel degelijk helpt. Ook op oudere leeftijd heeft roken gevolgen. Je hebt zelfs een twee keer zo hoog risico om te overlijden aan een hart- en vaatziekte dan een niet-roker. Rokers sterven eerder dan niet-rokers. Als je rookt is je conditie minder goed. Je hebt een grotere kans om ziek te worden. Dit risico neemt af als je stopt met roken. Bekijk hier ook welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor uw gezondheid.

Voordelen van stoppen met roken

De eerste voordelen van stoppen met roken merk je al snel. De zuurstofwaarden in je bloed gaan omhoog en je bloedcirculatie wordt beter. Je zult je fitter en energieker gaan voelen. Ook je slechte adem verdwijnt. Na verloop van tijd zal je lichaam herstellen van de gevolgen van het roken. Bedenk ook eens hoeveel geld je dat gaat schelen. Stop het geld dat je normaal aan sigaretten of tabak uitgeeft in een apart potje. Dan heb je al snel een aanzienlijk bedrag bij elkaar. Beloon jezelf door voor dat geld iets moois te kopen. Of ga lekker uit eten met je familie. Het is namelijk een hele prestatie om niet meer te roken.

Hoe kun je stoppen met roken?

Het is een hele stap om te stoppen met roken. Veel ouderen kunnen dat niet op eigen kracht. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen voorhanden. Je kunt kiezen voor begeleiding door je huisarts of een andere deskundige. Ook zijn er apps die je helpen om het stoppen vol te houden. Daarnaast zijn er groepstrainingen, die je een periode kunt volgen. Soms is het nodig om het stoppen te ondersteunen met medicatie. Die werken kalmerend en ontspannend. Zo kun je gemakkelijker de sigaretten laten liggen. Ook als je al jaren hebt gerookt. De positieve effecten zijn groot, of je nu jong of al wat ouder bent

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp