Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Hoe kan je verkeerd medicijngebruik tegengaan?

Veel 65-plussers lopen kans op verkeerd medicijngebruik. Mensen op oudere leeftijd slikken vaak veel medicijnen. Ruim een miljoen ouderen slikt dagelijks zelfs meer dan 5 medicijnen. Er zijn verschillende vormen van verkeerd medicijngebruik. Zo kunnen ouderen zelf door de grote hoeveelheid medicijnen het overzicht kwijtraken en de verkeerde medicijnen door elkaar slikken. Een ander aspect van verkeerd medicijngebruik is dat er medicijnen worden voorgeschreven die niet samen gebruikt kunnen worden met medicijnen die de patiënt al slikt. Ook overbehandeling, het slikken van medicijnen die niet meer nodig zijn, komt veelvuldig voor.

Gevolgen van verkeerd medicijngebruik bij kwetsbare ouderen

Er zijn verschillende gevolgen van verkeerd medicijngebruik bij ouderen. Zo belanden er jaarlijks duizenden mensen in het ziekenhuis ten gevolge van verkeerd medicijngebruik. Bijvoorbeeld door bijwerkingen van bepaalde medicijnen of doordat medicijnen een versterkend effect hebben op elkaar. Door het gebruik van benzodiazepinen, bloeddrukverlagende middelen en diabetesmiddelen komen problemen voor zoals nierfunctiestoornissen en bloedsuikerspiegelproblemen. Deze ziekenhuisopnamen kunnen worden voorkomen door het juiste medicijngebruik. Uiteraard belandt niet elke oudere met verkeerd medicijngebruik in het ziekenhuis. Klachten kunnen ook kleiner zijn, zoals toegenomen vermoeidheid.

Verhoogde kwetsbaarheid ouderen bij verkeerd medicijngebruik

Als er nieuwe medicijnen worden voorgeschreven voor ouderen is het belangrijk dat er goed wordt gekeken naar de rest van de medicijnen. Als dit niet zorgvuldig wordt uitgezocht, kan het zijn dat er medicijnen worden geslikt die niet samen kunnen worden ingenomen. Daarnaast bestaat het risico dat er medicijnen worden geslikt, terwijl het niet meer nodig is. Doordat er bijvoorbeeld geen arts of apotheker tussentijds bekijkt of alle medicijnen nog nodig zijn. Dit wordt aangeduid als overbehandeling. Ook onderbehandeling komt voor, als er medicijnen nodig zijn, maar niet worden voorgeschreven.

Een medicijncontrole: worden de juiste medicijnen geslikt?

Ouderen zijn een kwetsbare groep en daarom is het belangrijk verkeerd medicijngebruik tegen te gaan. Uiteraard wordt er altijd gekeken of medicijnen geschikt zijn, maar niet elke apotheker of arts controleert alle medicijnen. Het is mogelijk om een medicatiebeoordeling te laten uitvoeren. De oudere gaat dan samen met de arts en apotheker in gesprek over de gebruikte medicijnen. Er wordt besproken welke medicijnen worden gebruikt en of dit de juiste medicijnen zijn voor de persoonlijke omstandigheden. Soms verminderen klachten door bepaalde medicijnen niet meer te slikken, of juist extra medicijnen te gaan nemen. Bijwerkingen kunnen soms ook na een wenperiode alsnog verdwijnen.

Gemakkelijker overzicht bewaren bij medicijngebruik

Verkeerd medicijngebruik kan ook ontstaan doordat ouderen het overzicht kwijtraken. Zeker als er meerdere medicijnen worden geslikt, ontstaat er gemakkelijk verwarring. Daardoor worden medicijnen niet op het juiste moment geslikt of in verkeerde combinaties. Er zijn hulpmiddelen om het overzicht te bewaren die verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Zo zijn er de doseerbox of een doseeretui. In deze box of etui kunnen alle medicijnen voor één week worden gedaan. Er zijn 4 vakjes voor 4 innametijden per dag. Daardoor is in één oogopslag duidelijk welke medicijnen al geslikt zijn en welke medicijnen er nog geslikt moeten worden. Het voorkomen van verkeerd medicijngebruik is belangrijk. Samen met hulpverleners of door het gebruik van hulpmiddelen kan dit worden voorkomen.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp