Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Hoe u als oudere phishing tegen kunt gaan

Phishing is een begrip dat je nogal eens tegen komt in het nieuws. Het is een manier van internetfraude die criminelen gebruiken om aan je belangrijke digitale gegevens te komen. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden of creditcardgegevens. Dit ‘vissen’ gebeurt op zo’n slinkse wijze, dat je er zomaar in kunt trappen. Je krijgt bijvoorbeeld een e-mail van je bank, omdat er iets mis is met je bankrekening. Of je even via een link in het bericht wilt inloggen om het probleem op te lossen. De e-mail ziet er echt uit, compleet met het logo en de huisstijl die je bank gebruikt. Daarom klik je op de link.

Wat gebeurt er bij phishing?

Zodra je op de link klikt, hebben de criminelen je binnen ‘gehengeld’. Die link lijkt misschien naar de echte website van je bank te gaan. Toch is dat niet zo. Je komt in een nagemaakte omgeving terecht, waar je inloggegevens te achterhalen zijn. Nu kunnen de criminelen zomaar je bankrekening leeghalen. Vaak worden juist ouderen en kwetsbare personen het slachtoffer van phishing. Er kunnen zomaar honderden euro’s van je rekening worden afgeschreven, voordat je er erg in hebt. Als je bank ziet dat er plotseling veel geld wordt opgenomen of overgeschreven, wordt er contact met je opgenomen. Maar dan is het meestal al te laat.

Hoe weet je dat je te maken hebt met phishing?

Als je een e-mail krijgt van je bank of een andere instantie, is het belangrijk deze goed na te kijken. Twijfel je of je te maken hebt met phishing? Dan kun je een aantal dingen checken. Een phishingmail is vaak niet aan jou persoonlijk gericht, maar aan klanten in het algemeen. Soms bevat de mail spelfouten of slecht Nederlands taalgebruik. Toch worden de phishingmails steeds professioneler, zodat ze niet van echte e-mails te onderscheiden zijn. De mail heeft meestal een dwingende toon. Je moet direct actie ondernemen, anders gebeurt er iets vervelends. Bekijk ook welke middelen een bijdrage leveren aan inbraakpreventie.

Contact met je bank

Bekijk ook de link waarop je moet klikken. Die is net iets anders dan de echte link van je bank. Het allerbelangrijkste is dat je bank nooit via een e-mail om je inloggegevens zal vragen. Ook  niet per telefoon trouwens. Soms staat er geen link in de e-mail, maar zit er een bijlage bij. Er wordt gezegd dat je die moet openen. Doe dit nooit. Ook dit is een manier om je gegevens te achterhalen. Heb je toch op een link geklikt of een bijlage geopend? Neem dan direct contact met je bank op om je rekening te blokkeren. Verander ook meteen je inloggegevens en bewaar alle mails en berichten, die je van deze afzender hebt gekregen.

Bescherm je computer

Een goede virusscanner op je computer is erg belangrijk. Hiermee kun je een uitgebreide scan maken. Alle schadelijke programma’s die van buitenaf op je computer zijn geplaatst, worden herkend en verwijderd. Ook de software, waarmee criminelen inbreken op je computer. Bewaar al het bewijsmateriaal van de phishing. Dat heb je nodig als je aangifte doet bij de politie en om de kosten van de phishing terug te kunnen krijgen. De beste tip? Wees op je hoede en klik nooit zomaar op een link of bijlage, al lijkt een e-mail nog zo echt te zijn.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp

Anderen bekeken ook