Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Hulp vinden bij het huishouden

Ouderen die langer thuis wonen, hebben meestal hulp in de huishouding nodig. De huishoudelijke taken worden te zwaar. Stofzuigen of ramen zemen vraagt lichamelijke inspanning. En dat is lastig als je gezondheidsproblemen hebt of als je moeilijk loopt. Gelukkig kunnen ouderen gemakkelijk hulp in de huishouding krijgen via de gemeente. De Wet maatschappelijke ondersteuning is er speciaal om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Daar hoort hulp in de huishouding dan ook bij. Hoeveel hulp in de huishouding ouderen krijgen, wordt samen met de gemeente vastgesteld.

Hoe vragen ouderen hulp aan?

Iedere gemeente heeft een zorgloket of wijkteam waar je je kunt aanmelden voor hulp via de Wmo. Daarvoor vul je een formulier in met daarop je hulpvraag. De gemeente zal een gesprek inplannen om deze hulpvraag met je te bespreken. Daarvan wordt een verslag gemaakt. De gemeente doet je daarin een voorstel voor hulp en ondersteuning. Als je het daarmee eens bent, onderteken je het voorstel. Je krijgt dan na enkele weken bericht over welke hulp je precies krijgt en voor hoeveel uur per week.

Als je hulp via de WMO krijgt, kun je kiezen voor een persoonsgebonden budget of hulp in natura. Een persoonsgebonden budget is een bedrag dat je van de gemeente krijgt om zelf hulp in te kopen. Bij zorg in natura kiest de gemeente van welke organisatie je hulp krijgt. Dat zijn instellingen waarmee de gemeente een contract heeft afgesloten. Bekijk goed welke vorm het beste bij je persoonlijk situatie past. Voor huishoudelijke hulp betaal je een eigen bijdrage aan de gemeente. Wil je meer hulp? Dan kun ookd een particuliere hulp in de huishouding inhuren. De kosten daarvan zijn wel een stuk hoger.

Welke taken vallen onder hulp in de huishouding?

Het is fijn als je ondersteuning bij je huishoudelijke taken krijgt. Maar wat doet een hulp in de huishouding precies? Meestal gaat het om licht huishoudelijk werk, bijvoorbeeld de kamer stoffen of kastdeurtjes afnemen. Ook stofzuigen en het schoonmaken van de keuken, badkamer en toilet vallen onder hulp in de huishouding. Soms krijgen ouderen ook hulp bij de was of bij het boodschappen doen en koken. Voor grotere klussen moet je extra hulp van buitenaf inschakelen. Die vallen namelijk niet onder huishoudelijke hulp. Denk bijvoorbeeld aan het opruimen van de zolder of leeghalen van de garage.

Meer dan hulp in de huishouding

Een huishoudelijke hulp van de thuiszorg houdt ook een oogje in het zeil. Hij of zij ziet de oudere immers regelmatig en merkt het meteen als de situatie verandert. Als ouderen erg eenzaam zijn of zich niet goed meer verzorgen, signaleert de thuiszorgmedewerkster dat en geeft het door. Zo kan er meer hulp ingeschakeld worden. Daarom kan een hulp in de huishouding een belangrijke rol spelen in het leven van een oudere. Een gezellig praatje kan iemands dag al helemaal goed maken. Daarnaast is het fijn als je woonomgeving weer schoon en fris is. Met huishoudelijke hulp is het voor ouderen gemakkelijker om langer zelfstandig thuis te wonen.

Hulp vinden bij het huishouden
Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp