Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

10 hulpmiddelen voor ouderen

Veel ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Toch is dat niet altijd even gemakkelijk. Zeker als je wat moeilijker ter been bent. Of als je gezondheid te wensen over laat. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen voor ouderen die het langer thuis wonen gemakkelijker maken. We bespreken hier 10 handige hulpmiddelen voor in huis.

Robotstofzuiger

De vloer stofzuigen zonder dat je er iets voor hoeft te doen? Dat kan met de robotstofzuiger. Dit is een automatische stofzuiger, die zelf over de vloer beweegt. De robotstofzuiger werkt op een accu. Hij is voorzien van sensoren, zodat hij niet tegen de meubels botst. De borsteltjes zorgen dat het vuil opgezogen kan worden. Vervolgens komt het in een opvangbak terecht. De robotstofzuiger is plat. Zo kan hij ook onder de bank of onder de kast zuigen.

robotstofzuiger ouderen

Traplift

Ouderen die niet meer zelfstandig de trap op kunnen, hebben veel baat bij een traplift. Het is één van de meest voorkomende hulpmiddelen voor ouderen. Met een traplift is het mogelijk om langer thuis te wonen. De traplift bestaat uit een stoel, die via een rail langs de trapleuning kan verplaatsen. De traplift werkt op een motor. Voor iedere trap is een geschikte traplift te vinden. De enige voorwaarde is dat de trap stevig genoeg is. Wilt u een traplift aanschaffen? Bekijk hier alles over een traplift.

Traplift in huis

Scootmobiel

Voor ouderen die minder mobiel worden is de scootmobiel een prima hulpmiddel. Met een scootmobiel kun je zelfstandig op pad. De scootmobiel werkt op een accu en rijdt zo’n 15 tot 20 kilometer per uur. Een scootmobiel kan worden geleend via de WMO. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf één kopen. Het is verstandig om je scootmobiel te verzekeren tegen schade en diefstal. Een aansprakelijkheidsverzekering is voor alle scootmobielrijders verplicht.

Scootmobiel ouderen

Sta-op-stoel

Een sta-op-stoel is een elektrisch verstelbare stoel, die je helpt bij het opstaan. Het is een lekkere, luxe fauteuil, die meestal ook een relaxstand heeft. Veel ouderen hebben plezier van zo’n stoel. Zeker als ze langer thuis wonen. Om te gaan zitten, zet je de stoel in de hoogste stand. Vervolgens neem je plaats en zet je de stoel met de afstandsbediening in de zitpositie. Wil je weer opstaan? Dan laat je de stoel omhoog komen, waarbij hij iets naar voren kantelt. Dat helpt om gemakkelijker op te staan. Wilt u een sta-op stoel aanschaffen? Lees hier alles over een sta-op stoel.

Sta-op stoel kopen

Hoog-laag bed

Een hoog-laag bed is een geweldig hulpmiddel voor ouderen. Zeker als je meer zorg nodig krijgt. Of als je moeite hebt met in en uit bed stappen. Een hoog-laag bed is verstelbaar in hoogte. Het is fijn om op een wat hoger niveau in bed te stappen. In de nacht kan het bed juist weer laag worden gezet. Dan heb je minder kans om je te bezeren als je uit bed valt. Ook voor thuiszorgmedewerkers is een hoog-laag bed ideaal. Het kan precies op de juiste werkhoogte worden gezet.

Een seniorenbed voor ouderen

Rollator

Ouderen kunnen vaak wel een extra steuntje gebruiken. Dat helpt om langer thuis te wonen. Een rollator is daarvoor erg handig. Je hebt extra steun bij het lopen. Het plankje op de rollator kan als stoeltje worden gebruikt al je even uit wilt rusten. Maar het is ook handig om een kopje koffie naar de salontafel te brengen. Veel rollators hebben opbergruimte voor spulletjes of boodschappen. Een rollator is gemakkelijk te vervoeren, omdat hij ingeklapt kan worden.

Rollator voor ouderen

Helping hand

De helping hand is een soort grijpstok waarmee je kleine voorwerpen kunt oprapen. Of lichte voorwerpen kunt pakken, die op een hoge plank liggen. Zo hoef je niet diep te bukken of op een krukje te gaan staan. Door een knijpbeweging sluit de grijphaak. Ideaal voor ouderen die langer thuis blijven wonen.

Kalenderklok

Een kalenderklok laat met grote cijfers de datum en de tijd zien. Het is een gemakkelijk geheugensteuntje voor ouderen, die wat vergeetachtig worden. Er zijn kalenderklokken met een wijzerplaat of met een digitale weergave. Het is maar net wat je het gemakkelijkst af te lezen vindt.

Antislipmat

De tegels in de badkamer kunnen glad worden als ze nat zijn. Ouderen hebben een hoger risico op uitglijden en vallen. Naast bovengenoemde hulpmiddelen is een antislipmat in de doucheruimte of in het bad onmisbaar. De mat hecht zich met zuignappen stevig aan de ondergrond. Zo kun je veilig douchen of in bad gaan. Je hebt voldoende grip om stevig te blijven staan.

Loeplamp

Ouderen kunnen moeite hebben met kleine lettertjes. In dat geval biedt een loeplamp uitkomst. Hij vergroot de letters van bijvoorbeeld de krant of kruiswoordpuzzel en zorgt voor meer dan voldoende licht. Zo blijft het mogelijk om te lezen zonder verdere hulp.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp