Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Is een robotstofzuiger ook handig voor ouderen?

Een robotstofzuiger is ideaal als stofzuigen moeilijk voor je wordt. Daarom is het een geweldig apparaat voor ouderen. Je kunt gewoon op je stoel blijven zitten terwijl de robotstofzuiger het werk voor je doet. De stofzuiger werkt op een accu en moet dus regelmatig opgeladen worden. Hij beweegt zichzelf over de vloer. De sensoren zorgen ervoor dat de robotstofzuiger niet tegen meubels of plinten botst. Sommige robotstofzuigers hebben draaiende borstels. Andere zuigen alleen vuil en stof op. Er komen steeds meer stofzuigers met speciale functies. Zo kunnen sommige robotstofzuigers ook dweilen.

Voordelen van een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger heeft jou niet nodig om zijn werk te doen. Dat kan hij helemaal zelfstandig. Je kunt hem zelfs over de vloer laten gaan als je niet thuis bent. Daarnaast zijn robotstofzuigers plat. Ze kunnen dus ook onder de bank of onder de kast komen. Dat zijn plekken waar je met een gewone stofzuiger niet bij kunt. Robotstofzuigers kunnen wel in hoogte verschillen. Let er dus op dat je er één kiest, die onder je meubels past. Sommige robotstofzuigers zijn programmeerbaar. Zo kun je een schoonmaakschema voor de hele week instellen. Zo kun je je vloer laten zuigen als je op zelf niet eens thuis bent.

robotstofzuiger ouderen

Zijn er ook nadelen?

Een robotstofzuiger komt niet in de plaats van je normale stofzuiger. Je zult je trap, plinten en lampenkappen gewoon zelf moeten blijven stofzuigen. Maar voor de dagelijkse stofzuigbeurt van je woonkamer, keuken of slaapkamer is de robotstofzuiger ideaal. Zeker als je huisdieren hebt en er al gauw weer honden- of kattenharen op de vloer liggen. Je bent veel minder tijd kwijt aan stofzuigen dan met een gewone stofzuiger. En dat is mooi meegenomen. Vandaar dat een robotstofzuiger een prima aanvulling is op je normale stofzuiger.

Hoe werkt een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger rijdt helemaal zelfstandig door het huis. Daarvoor heeft hij een goede navigatiemethode nodig. Goedkopere robotstofzuigers rijden willekeurig heen en weer. De kans bestaat dus dat ze niet de hele vloer mee pakken. Een robotstofzuiger met navigatie doet dat wel. Er zijn verschillende manieren waarop de stofzuiger zijn weg vindt in de ruimte. Die hebben allemaal hun eigen kenmerken. De prijs van de stofzuiger hangt ook af van de navigatiemethode. Sommige robotstofzuigers zijn erg geavanceerd. Daarom zijn ze ook duurder in de aanschaf. Lees meer over hulpmiddelen die bijdrage leveren aan langer thuis wonen.

Navigatiemethoden

Robotstofzuiger kopen? Lees alles over de werking ervan. Een robotstofzuiger met GPS maakt gebruik van een wifi-verbinding. In de stofzuiger zit een GPS-chip. Die legt vast waar de robot is en welke weg hij kiest. Een zelflerende robotstofzuiger slaat de route die hij  aflegt op. Zo weet hij de volgende keer waar er meubels of andere obstakels zijn. Deze stofzuiger moet je huis eerst een paar keer ‘verkennen’ voor hij alle informatie goed opgeslagen heeft. Daarom zal hij de eerste keren misschien wat stukken van de vloer overslaan. Er zijn ook stofzuigers met een laser, die een efficiënte route kiezen. Daarnaast zijn er robotstofzuigers met plafondherkenning. Zij scannen het plafond en leggen obstakels vast.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp