Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Met huisdieren eenzaamheid bij ouderen tegengaan

Uit tal van onderzoeken blijkt dat huisdieren eenzaamheid verminderen bij ouderen. Daarnaast hebben dieren een positief effect op de gezondheid en het geluksgevoel. Huisdierbezitters voelen zich gelukkiger en zijn dus minder eenzaam. Er zijn meerdere factoren die hierbij een rol spelen. Allereerst is de aanwezigheid van het huisdier geruststellend, want met een dier erbij ben je niet alleen. Daarnaast geeft het verzorgen van een dier een bevredigend gevoel. Ook zorgt het hebben een huisdier voor meer contact met andere mensen. Dit kan zijn door het uitlaten van een hond, maar ook een dierenartsbezoek.

Positief effect op de gezondheid van ouderen

Dieren bieden gezelschap en zorgen ervoor dat contact met andere mensen toeneemt. Daarnaast zijn er positieve effecten in het geval van dementie. In een onderzoek werden er twee katten geplaatst op een dementie-afdeling. De dementerenden vertoonden vervolgens minder hulpbehoevend gedrag en waren alerter dan op andere afdelingen. Het introduceren van huisdieren in zorginstellingen is dus zeker het overwegen waard. Daarnaast hebben huisdieren een stress verlagend effect. Het aanhalen van een dier verlaagt de hartslag en daarbij kan een huisdier zorgen voor een lagere bloeddruk. Daarnaast blijven ouderen door een huisdier meer in beweging, waardoor de gezondheid beter op peil blijft.

Welk huisdier is geschikt voor ouderen?

Is er eenmaal besloten een huisdier aan te schaffen, dan is de vraag welk huisdier het beste past bij de persoon en bij de omstandigheden. Een hond biedt veel gezelschap en ook de meeste sociale contacten, maar het uitlaten is een zware belasting. Honden hebben beweging nodig en moeten meerdere malen per dag uitgelaten worden en hun energie kwijt. Daardoor is een hond niet voor iedereen geschikt. De verzorging van een kat is minder intensief en daardoor makkelijker. Ook een knaagdier of een vogel kan veel gezelschap bieden.

Houd ook het geluk van het huisdier voor ogen

Bij het uitkiezen van een huisdier is het ook belangrijk het geluk van het dier voor ogen te houden. Wilt iemand graag een hond, maar is er geen mogelijkheid het dier voldoende uit te laten, dan moet hier vanaf worden gezien. Is vooral het geven van genoeg beweging een uitdaging, denk dan aan het aanschaffen van een ouder dier uit het asiel die minder beweging nodig heeft of een uitlaatservice langs laten komen. Ook kleinere dieren zoals knaagdieren en konijnen hebben genoeg ruimte nodig. Vogels bijvoorbeeld worden idealiter met meerdere in een volière gehouden en niet in een klein kooitje. Bekijk dus per dier eerst wat er nodig is voor een goed leven, bijvoorbeeld op de website van het licg.

Het volgen van therapie met dieren

Is er geen mogelijkheid tot het houden van dieren, is ook het inschakelen van therapie met dieren een goede optie. Bijvoorbeeld dieren die langskomen op de dagbesteding of bij mensen aan huis. Er zijn hierbij geen nadelen zoals de verzorging van het dier, maar men kan wel genieten van het gezelschap van een dier. Wilt men wel heel graag een eigen dier, dan zijn er mogelijkheden dat vrijwilligers of buren het dier uitlaten of het hok verschonen. Hierover moeten uiteraard goede afspraken gemaakt worden. Lees in dit artikel wat u nog meer kunt doen tegen eenzaamheid.

Bron: https://www.licg.nl/ouderen-en-huisdieren/

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp