Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Ondervoeding bij ouderen

Ondervoeding bij ouderen komt regelmatig voor. Veel vaker dan bij jongeren. Je spreekt van ondervoeding als iemand de laatste 6 maanden 10% of meer gewicht heeft verloren. Het is belangrijk om ondervoeding op tijd op te merken. Signalen zijn bijvoorbeeld los zittende kleding of een heel laag gewicht. Ook veel afvallen in korte tijd hoort erbij. Van de ouderen die nog thuis wonen blijkt 10 tot 15% ondervoed te zijn. Daarom is het belangrijk dat familieleden en thuiszorgmedewerkers dit op tijd opmerken. Dan kan er snel iets aan gedaan worden.

Oorzaak van ondervoeding bij ouderen

Veel ouderen ervaren minder eetlust. Ze hebben minder trek. Ook merken ze niet zo snel dat ze dorst hebben. Daardoor krijgen ze te weinig vocht binnen. Eenzaamheid is een belangrijke oorzaak van ondervoeding bij ouderen. Het is niet gezellig om in je eentje te eten. Daarom heb je minder zin om een gezonde maaltijd klaar te maken. Een boterhammetje op de bank kan toch ook? Zo komt het dat veel ouderen te weinig eten. Of ze eten te eenzijdig. Daardoor krijgen ze te weinig bouwstoffen binnen. Ook ziekte kan een rol spelen. Daardoor heb je minder zin in eten. Of je voelt je te beroerd om te koken. En als je een slecht gebit hebt, kan eten ook lastig zijn.

Verhelpen van ondervoeding

Ondervoeding heeft vervelende gevolgen. Je krijgt te weinig voedingsstoffen binnen. Hierdoor wordt je weerstand lager. Je wordt dus sneller ziek. Vet- en spierweefsel worden afgebroken, omdat je lichaam zijn reserves gebruikt. Hierdoor voel je je moe en beweeg je moeilijker. Ouderen kunnen sneller vallen met alle gevolgen van dien. Wonden genezen minder snel. Ook duurt het langer voor je herstelt na een ziekte of ingreep. Omdat je je niet lekker voelt, heb je meer kans om depressief te worden. Het verhelpen van ondervoeding zal dus veel winst voor je gezondheid betekenen. Je gaat je lichamelijk en geestelijk beter voelen. Ook je conditie gaat weer vooruit.

Hoe behandel je ondervoeding bij ouderen?

Ondervoeding bij ouderen moet snel behandeld worden. Daarom wordt er goed gekeken naar een persoonlijke aanpak. Het is belangrijk om de oorzaak van de ondervoeding te achterhalen. Bovendien moeten de reserves weer op peil komen. Daarom krijgen ouderen met ondervoeding voeding met extra eiwitten en energie. Die eiwitten helpen om de spieren weer sterker te maken. Een diëtist kan hierbij advies en begeleiding geven. Door deze behandeling gaan ouderen zich snel beter voelen. De levenskwaliteit gaat binnen korte tijd omhoog.

Het voorkomen van ondervoeding bij ouderen

Als je ouder wordt, is het belangrijk goed op je voeding te letten. Zorg dat je voldoende eiwitten en calorieën binnen krijgt. Eiwitten zijn belangrijk voor je spieropbouw. Maar ze helpen ook bij het genezen van wondjes. Zet daarom genoeg vlees, kip, vis, ei en melkproducten op het menu. Eet tussen de maaltijden door calorierijke producten. Neem bijvoorbeeld een bakje volle yoghurt, een stukje kaas, een grote koek of een saucijzenbroodje. Dek voor iedere maaltijd te tafel of probeer samen met anderen te eten. En ga vooral ook lekker naar buiten. Een half uurtje wandelen in de buitenlucht is goed voor de eetlust. Bekijk welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor ouderen

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp