Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Rollator kopen? Lees alles over de werking

Als je moeite krijgt met lopen, is een rollator een uitkomst. Het is een fantastisch hulpmiddel dat extra ondersteuning geeft. Zowel thuis als onderweg is een rollator erg handig. Zo kun je er op een veilige manier op uit blijven gaan. Er zij verschillende soorten rollators. De meeste daarvan zijn gemakkelijk in te klappen. Hierdoor kun je de rollator eenvoudig meenemen in de auto of zelf op de scootmobiel. Dat maakt een rollator een ideaal loophulpmiddel voor ouderen. Je kunt langer thuis blijven wonen, omdat je op een veilig manier door je huis kunt lopen.

Voordelen van een rollator

Een rollator betekent voor veel ouderen meer zelfstandigheid. Het is een mobiliteitshulpmiddel dat steun geeft bij het lopen. Ouderen met krachtsverlies of een verminderd evenwicht kunnen zo toch aan het maatschappelijk leven deelnemen. Je kunt een kopje koffie bij de buren gaan drinken of even een brief gaan posten, zonder dat je daar hulp bij nodig hebt. Zo houd je zelf de regie in handen en ben je niet afhankelijk van anderen. Bovendien blijf je in beweging en dat is alleen maar goed voor de bloedsomloop. Met een rollator val je minder snel en dat geeft je meer vertrouwen bij het lopen.

Wanneer is een rollator geschikt voor je?

Als je er over denkt een rollator aan te schaffen, is dat meestal niet voor niets. Er zijn vier belangrijke redenen waarom ouderen het gaan gebruiken. De eerste is dat je je minder stabiel voelt bij het lopen. Dat maakt je onzeker. Ook heb je bij het opstaan of het lopen vaker een steuntje nodig. Je zoekt bijvoorbeeld houvast aan meubels of leuningen. Daarnaast kun je ook problemen hebben met je evenwicht. Hierdoor val je wel eens, waardoor je onzekerheid bij het lopen alleen maar toeneemt. Als laatste wordt het moeilijker om langere afstanden te lopen. Je wilt tussendoor wat vaker uitrusten. In deze gevallen kan een rollator je erg goed helpen.

Rollator voor ouderen

Verschillende soorten

Rollators kunnen er heel verschillend uitzien. De meeste zijn voorzien van een zitplankje. Sommige hebben ook een boodschappenmandje of stokhouder. De meeste accessoires zijn los te koop, zodat je alleen die dingen aan hoeft te schaffen, die je ook echt nodig hebt. De manier van ondersteunen verschilt ook. Zo zijn er de zogenaamde ‘doorloophulpen’ en ‘stapsteunen’. Een doorloophulp is vooral geschikt als je in een normale pas loopt zonder teveel te steunen. Een stapsteun is handig als je vooral met kleine stapjes loopt en vaak moet stilstaan. Zodra je op de handgrepen steunt, werkt de drukrem, zodat de rollator stabiel blijft staan en genoeg ondersteuning geeft.

Welke rollator heb je nodig?

Als je een rollator aan wilt schaffen, is het verstandig om je goed te laten informeren. Veel ouderen vragen zich af waar ze op moeten letten. Een belangrijk gegeven is de mate van ondersteuning die je nodig hebt en in welke omgeving je de rollator het meest gaat gebruiken. Ook kun je bij jezelf nagaan welke accessoires je handig vindt. Let er op of de rollator gemakkelijk in te klappen is. Zeker als je van plan bent om hem regelmatig mee te nemen in de auto of in het openbaar vervoer, is dit een belangrijk punt.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp