Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Is een spraakassistent ook handig voor ouderen?

Een spraakassistent is niet alleen populair onder jongeren. Ook ouderen ervaren het gemak ervan. Met behulp van een spraakassistent kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen. Daarnaast geven veel ouderen met een spraakassistent aan dat ze zich minder eenzaam voelen. Er is immers iemand die terugpraat. Met een spraakassistent kunnen ouderen veel gemakkelijker informatie opzoeken. Daarom is een spraakassistent erg handig voor ouderen die nog thuis wonen. Onderzoeken wijzen uit dat de kwaliteit van hun leven erdoor omhoog gaat. En dat is een positieve ontwikkeling.

Wat is een spraakassistent?

Een spraakassistent is een toepassing op je smartphone of een slimme speaker, die reageert op stemopdrachten. Hij herkent jouw stem en de opdrachten die je geeft. Vervolgens krijg je antwoord op je vraag op basis van informatie op internet. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat het laatste nieuws is of welk weer het morgen wordt. Ook kun je muziek of radiozenders af laten spelen. Wil je even snel een notitie maken? Vertel deze aan je spraakassistent, die hem voor je onthoudt. Ideaal voor boodschappenlijstjes of taken die je nog te doen hebt. De mogelijkheden van een spraakassistent zijn bijna eindeloos.

Wat kunnen ouderen met een spraakassistent?

Het is opvallend hoe snel ouderen het gebruik van een spraakassistent onder de knie hebben. Binnen de kortste keren kunnen ze hem opdrachten geven of vragen stellen. De spraakassistent kan ook worden gebruikt voor slimme apparaten. Zo kun je er de verlichting, de verwarming of zelfs de wasmachine mee bedienen. Hier valt in de toekomst nog veel winst te behalen. Met slimme toepassingen van de spraakassistent kunnen veel meer dingen in en om het huis bestuurd worden. De zonnewering of de deuren bijvoorbeeld. Zo kunnen ouderen nog langer zelfstandig blijven wonen. Ze kunnen veel opdrachten via hun stem geven, zodat ze minder hulp van buitenaf nodig hebben. Bekijk ook deze hulpmiddelen die bijdrage geven aan langer thuis wonen.


Spraakassistent ouderen

Schakel naar de buitenwereld

De spraakassistent zal steeds meer deel uit gaan maken van het dagelijks leven. Het is ook zo gemakkelijk. Je kunt er bijna alles mee doen. Je wekker zetten, een vlucht boeken, een bioscoop zoeken of een gesprek vertalen. Voor ouderen zullen vooral de functies in en om het huis van belang zijn. Naast het opvragen van informatie natuurlijk. De spraakassistent is dan een belangrijke schakel naar de buitenwereld. De ontwikkelingen rondom spraakassistenten gaan gestaag door. Daarom zullen ouderen in de toekomst er nog veel meer gemak van kunnen ervaren.

Voordelen van de spraakassistent

Ouderen hebben veel meer mogelijkheden met een spraakassistent. Ze kunnen hem de opdracht geven hun kinderen te bellen of de buurvrouw een uitnodiging te sturen. Omdat veel ouderen weinig met apparaten en knopjes hebben, is besturing via spraak ideaal. Je kunt gewoon zeggen wat je wilt en de spraakassistent regelt het voor je. In geval van nood heb je geen telefoon in je hand nodig om 112 te bellen. Een opdracht aan de spraakassistent is voldoende. Dat is voor ouderen een veilig gevoel. Met de spraakassistent gaat er een wereld aan mogelijkheden voor hen open.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp