Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Vermoeidheid bij ouderen tegengaan

Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij ouderen. Maar liefst een derde van de oudere vrouwen en een kwart van de oudere mannen voelen zich vaak vermoeid. Vermoeidheid kan worden omschreven als een gevoel van uitputting na lichamelijke, psychische of emotionele inspanning. Vermoeidheid is een grote belemmering in het dagelijks leven. Er wordt bijvoorbeeld minder ondernomen door de oudere, wat zaken als eenzaamheid in de hand werkt. Daarnaast heeft het een negatieve invloed op het algehele geluksgevoel en op de gezondheid. Het is daarom belangrijk om de vermoeidheid te verhelpen. Verhelpen van de vermoeidheid kan alleen door de oorzaak te achterhalen, want vermoeidheid kan vele oorzaken hebben.

Oorzaken van vermoeidheid bij ouderen

Er zijn veel factoren die vermoeidheid bij ouderen veroorzaken. Zowel lichamelijke als psychische oorzaken spelen hierbij een rol. Lichamelijke oorzaken liggen bijvoorbeeld in een ongezonde leefstijl of het nuttigen van veel alcohol of drugs, waardoor de gezondheid achteruit gaat. Bepaalde voedingstekorten kunnen ook vermoeidheid veroorzaken. Maar ook bloedarmoede, bepaalde medicatie, pijn of (chronische) ziekten zijn factoren die meespelen. Onder psychische oorzaken vallen depressie, angst en paniek. Ook spanningen in de huiselijke sfeer veroorzaken stress en daardoor vermoeidheid. Ook een ingrijpende gebeurtenis zoals het verliezen van een dierbare of het verhuizen naar een zorginstelling kunnen vermoeidheid veroorzaken.

Vermoeidheid tegengaan veroorzaakt voor psychische oorzaken

De manier om vermoeidheid tegen te gaan, hangt af van de precieze oorzaak. In het geval van vermoeidheid door een psychische oorzaak is het belangrijk dat men hiermee aan de slag gaat. Bij problemen in de huiselijke sfeer is het inschakelen van gespecialiseerde hulp meestal het beste alternatief. Ook een psycholoog kan vaak veel betekenen om psychische problemen te verminderen. Angst en depressieve gevoelens kunnen de kwaliteit van leven erg verminderen. Door deze gevoelens bespreekbaar te maken, wordt er vaak al minder stress ervaren. Het is belangrijk om, afhankelijk van de oorzaak, de juiste hulp in te schakelen.

Dokter voor ouderen

Vermoeidheid bij ouderen door lichamelijke problemen

Naast psychische factoren, spelen ook lichamelijke problemen een grote rol bij ouderen. Er zijn steeds meer mensen met een ongezonde levensstijl, ook bij ouderen is deze trend zichtbaar. Er wordt te weinig bewogen of ongezond gegeten. Daardoor ontstaan er voedingstekorten of andere problemen. Het oplossen van deze problemen ligt in het aannemen van een gezonde levensstijl met gezonde voeding en voldoende beweging. Ligt de oorzaak bij een bepaalde ziekte? Dan is het verstandig hierover met een arts in gesprek te gaan. Een arts kan beoordelen of er iets kan worden gedaan om de vermoeidheid te verminderen.

De juiste hulp bij vermoeidheid bij ouderen

Heeft een oudere last van vermoeidheid, dan is het belangrijk hier serieus mee aan de slag te gaan. Vermoeidheid kan de kwaliteit van leven erg beïnvloeden. Het achterhalen van de oorzaak van de vermoeidheid is soms lastig, maar wel een belangrijk onderdeel van het tegengaan van deze kwaal. Ook een combinatie van verschillende oorzaken kan vermoeidheid veroorzaken. Het inschakelen van de juiste hulp zorgt voor vermindering van de vermoeidheid en dus meer energie. Daardoor kunnen ouderen actief blijven deelnemen aan de maatschappij en worden zaken als eenzaamheid voorkomen.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp