Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Waar moet je op letten bij het coronavirus?

Sinds begin maart wordt ook Nederland geconfronteerd met een uitbraak van het coronavirus. Het is inmiddels meer dan duidelijk dat dit virus vooral een risico is voor ouderen. Zij zijn qua gezondheid vaak wat minder weerbaar dan jongeren. Daarom is het belangrijk dat u als oudere ervoor zorgt dat u de kans op besmetting zo klein mogelijk maakt. Daarvoor kunt u een aantal maatregelen nemen. Die zijn niet altijd even leuk, maar als het om  gezondheid gaat is het natuurlijk belangrijk om ze in acht te nemen. We geven elkaar geen hand meer, maar er zijn meer punten waar u op moet letten.

Even geen bezoek door het coronavirus

Hoe vervelend het ook is, het is beter dat de kleinkinderen en andere familie u niet bezoeken omdat ouderen extra vatbaar zijn voor het coronavirus. U kunt natuurlijk wel bellen of als u een smartphone hebt videobellen met uw kinderen, kleinkinderen en overige dierbaren.

Kan ik vanwege het coronavirus de deur nog wel uit?

U hoeft niet 24 uur per dag binnen te zitten. Maar contact met anderen is nu niet verstandig. Gaat u een ommetje maken, vermijd dan contact met anderen. Anderhalve meter afstand houden tot andere mensen is ook belangrijk als u een wandelingetje maakt. Als u deze richtlijn in acht neemt kunt u gerust even naar buiten om een luchtje te scheppen. Bekijk ook de actuele informatie rondom het coronavirus bij het rivm.

Wees voorzichtig met boodschappen doen

Natuurlijk heeft u boodschappen van de supermarkt nodig. Als u zelf nog uw boodschappen doet, is het belangrijk om in verband met het coronavirus voldoende afstand te houden in de winkel. Ga niet te dicht bij andere klanten staan in de kassa en houd ook genoeg afstand als u uw boodschappen doet. Sommige supermarkten overwegen een speciaal tijdvak waarin ouderen rustig boodschappen kunnen doen en andere klanten tijdelijk worden geweerd. Op het moment van schrijven (19 maart) is hierover nog geen besluit bekend gemaakt.

Niet reizen met het openbaar vervoer

Veel ouderen maken graag gebruik van het openbaar vervoer. Hoewel treinen en bussen nog rijden, is de kans natuurlijk aanwezig dat u in een volle bus of volle treincoupé terechtkomt. Als u niet dringend ergens heen moet, stel uw reis dan liever uit tot de regering aangeeft dat de situatie weer wat veiliger is.

Hygiëne maatregelen die u thuis kunt nemen

Handen wassen is heel belangrijk om het coronavirus minder kans te geven. Was uw handen regelmatig met zeep en doe dit gedurende minimaal 20 seconden. Een goede tip: Zing tijdens het handen wassen twee keer het liedje “Happy Birthday to you”. Dan heeft u uw handen lang genoeg gewassen. Was ook goed tussen de vingers en vergeet de duimen niet. Daarnaast is het belangrijk om lichtschakelaars en deurknoppen een keer extra schoon te maken. Moet u hoesten of niezen? Doe dit dan bij voorkeur in een papieren zakdoek die u daarna meteen weg kunt gooien. Heeft u die niet bij de hand, nies of hoest dan in uw elleboog.

Wat als u thuiszorg over de vloer krijgt?

Als u thuiszorg krijgt is het belangrijk dat uw thuishulp of verpleegkundige haar werk zo hygiënisch mogelijk kan doen. Een flacon vloeibare zeep klaarzetten zodat uw hulp de handen kan wassen als hij of zij bij u komt is een goed idee. Uw thuishulp zal goede voorzorgsmaatregelen nemen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken.

Pas op voor oplichters

Hoe triest het ook is, er zijn mensen die vooral ouderen proberen te benadelen nu het coronavirus de maatschappij plat legt. Krijgt u mensen aan de deur die geld ophalen voor de bestrijding van het coronavirus, of die beweren dat ze bij u bloed of wangslijm moeten afnemen voor een test, trap hier dan zeker niet in. De GGD en andere instellingen doen dit soort dingen niet. Laat niemand binnen die u niet vertrouwt en neem contact op met de politie als u vermoedt dat er bij u een poging tot diefstal of onrechtmatig binnentreden is gedaan.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp