Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Waarom een medische keuring voor het rijbewijs?

Als je 75 jaar of ouder bent, komt de medische keuring voor het rijbewijs om de hoek kijken. Die is verplicht gesteld door het CBR. Om auto te mogen rijden, moet je een verklaring hebben dat je daartoe in staat bent. Je moet lichamelijk en geestelijk gezond zijn. Daarom is een medische keuring verplicht bij mensen van 75 jaar of ouder, mensen met een medische beperking en bij het rijbewijs C en D. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je niet meer veilig deel kunt nemen aan het verkeer. Bepaalde ziekten kunnen invloed hebben op je rijgedrag. Net als het gebruik van bepaalde medicatie. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je rijvaardigheid afneemt.

Waarom is een medische keuring voor ouderen verplicht?

Het ouder worden kan ervoor zorgen dat de rijvaardigheid afneemt. Dat heeft te maken met een aantal zaken. Als je ouder bent, reageer je wat trager op dingen die om je heen gebeuren. Dat kan in het verkeer een gevaar opleveren. Vaak gaat ook je gezichtsvermogen wat achteruit. Daarom is het verstandig regelmatig je ogen op te laten meten. Ouderen hebben wat meer moeite met bewegen. Bekijk hier oefeningen die ouderen thuis kunnen doen om in beweging te blijven. Daarom is het lastiger om bijvoorbeeld over je schouder te kijken. En tot slot is het ook wat moeilijker om een complete situatie te overzien als je ouder wordt.

Hoe verleng je je rijbewijs na je 75e?

Het verlengen van je rijbewijs na je 75e levensjaar gebeurt in een aantal stappen. In de eerste plaats log je met je DigiD in bij het CBR. Vervolgens wordt er een gezondheidsverklaring ingevuld. Eén of meerdere artsen beoordelen je gezondheidssituatie. Het CBR beoordeelt uiteindelijk of je rijbewijs verlengd mag worden. In sommige gevallen is er een rijtest nodig. Die is vooral gericht op ‘zien’, ‘denken’ of ‘doen’. Meestal wordt je rijbewijs na een rijtest verlengd. Soms moet je aanpassingen doen, bijvoorbeeld een verhoging op je stoel of een bril met de juiste sterkte aanschaffen.

Wat is een medische keuring?

Een medische keuring wordt meestal niet uitgevoerd door je eigen huisarts. Een andere arts bekijkt je lichamelijke en geestelijke conditie. Ook je gezichtsscherpte wordt gecontroleerd. Het verslag van deze keuring wordt naar het CBR gestuurd. Soms wil het CBR nog wat aanvullende informatie. In dat geval ga je soms nog naar een specialist voor een nader onderzoek. Daarna wordt er in sommige gevallen nog een rijtest afgenomen. Zo weet het CBR zeker of je in staat bent op een verantwoorde manier deel te nemen aan het verkeer.

De beslissing van het CBR

Het CBR beoordeelt of je rijbewijs verlengd mag worden of niet. Er zijn vier verschillende uitkomsten mogelijk. De eerst is dat je rijgeschikt bent en mag blijven rijden. De tweede mogelijkheid is dat je rijgeschikt bent voor een bepaalde tijd. Deze termijn is meestal 1, 3, 5 of 10 jaar. Daarna volgt er een nieuwe keuring. Ten derde kun je rijgeschikt zijn onder voorwaarden. Dat betekent dat je maatregelen moet nemen om te mogen rijden. Je auto moet bijvoorbeeld worden aangepast of je hebt een andere bril nodig. Als laatste volgt de mogelijkheid dat je niet rijgeschikt bent. Je mag dan helemaal niet meer rijden.

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp