Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Wat is een WMO-Keuken?

De Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO, biedt mensen die dat nodig hebben een vergoeding voor onder andere aanpassingen in de woning, maar ook huishoudelijke hulp. Aanpassingen in de keuken vallen hier ook onder. Uiteraard moet er wel worden voldaan aan bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze vergoeding. Een WMO-keuken is dus een keuken die deels of geheel met de WMO tot stand is gekomen. Er zijn verschillende aanpassingen die kunnen worden gedaan aan een keuken, zoals aanpassingen aan rolstoelgebruikers, lager geplaatste apparatuur of speciale kranen.

Hogere mobiliteit ouderen met een WMO-keuken

Ouderen zijn een groep waarin vaak aanspraak wordt gemaakt op een vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ouderen blijven steeds vaker langer thuis wonen. Alleen passen de standaard maten in keukens vaak niet bij de behoeften van ouderen. Met de jaren neemt de mobiliteit af en kunnen niet alle handelingen nog als vanouds worden uitgevoerd. Een verlaagd aanrechtblad of ondiepe spoelbakken kunnen dan uitkomst bieden. Daarnaast belanden ouderen soms in een rolstoel. Voor hen kan de keuken rolstoelvriendelijk gemaakt worden.

Welke aanpassingen zijn mogelijk in een WMO-keuken?

Geen één WMO keuken is hetzelfde, omdat geen enkele situatie hetzelfde is. Afhankelijk van de beperking worden bepaalde aanpassingen uitgevoerd. Zo kan het aanrechtblad verlaagd worden, of zelfs in hoogte verstelbaar. Andere aanpassingen waar men aan kan denken zijn ondiepe spoelbakken, uittrekbare snijplanken en lager geplaatste keukenkastjes. Ook speciale kranen kunnen uitkomst bieden voor mensen met een beperking. Een andere optie is een onderrijdbare keuken. Bij deze keuken bevat het aanrechtblad geen onderkastjes, waardoor het aanrechtblad goed te gebruiken is voor rolstoelgebruikers. Daardoor is het ook vanuit een rolstoel mogelijk een maaltijd te bereiden en de kraan te gebruiken.

Waar koop je een WMO-keuken?

Niet elke keukenzaak is gespecialiseerd in het doorvoeren van deze handelingen. De aanpassingen die moeten worden uitgevoerd vragen om expertise van de keukenzaak. Het is daarom slim om op zoek te gaan naar een keukenzaak die bekend is met WMO-keukens. Sommige zaken zijn hierin gespecialiseerd, waardoor je zeker weet dat je op één lijn zit met alle aanpassingen die nodig zijn. Keukens die handgemaakt worden verdienen hierbij de voorkeur, omdat ze precies op maat kunnen worden gemaakt. Keukens die als massaproduct worden gemaakt zijn geen geschikte WMO-keukens. Het is dus belangrijk om eerst zeker te weten dat je in aanmerking komt voor een WMO-keuken.

Hoe werkt het aanvragen van een WMO-keuken?

Een vergoeding vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is niet voor iedereen beschikbaar. Er zijn strikte regels verbonden aan deze subsidies. Daarnaast verschilt het bedrag wat beschikbaar is voor de vergoeding per gemeente. Vanuit de overheid worden gemeentes gestimuleerd om ouderen zolang mogelijk te laten wonen. Het bedrag vanuit de WMO is bedoeld voor allerlei soorten ondersteuning, zoals dagbesteding maar ook ondersteuning in spoedgevallen. Voor een WMO-keuken kan een verzoek bij de gemeente om ondersteuning gedaan worden. Binnen 6 weken na de aanvraag voert de gemeente een onderzoek naar de persoonlijke situatie uit. Op basis hiervan wordt bepaald of de persoon in aanmerking komt voor een vergoeding voor een WMO-keuken.

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp