Langer Thuis Wonen In Uw Vertrouwde Woning

Wat kan je doen tegen eenzaamheid bij ouderen?

Eenzaamheid is een veel voorkomend probleem in onze samenleving. Zowel jongeren als ouderen hebben hier last van, alhoewel er vooral veel ouderen aangeven geregeld eenzaamheid te ervaren. Ouderen die zelfstandig wonen, zijn vaker eenzaam dan mensen die in een zorginstelling wonen. Op oudere leeftijd vallen er vaak veel vrienden en familie weg, waardoor de sociale kring kleiner wordt. Een sociaal isolement ligt dan op de loer. Gelukkig zijn er veel dingen die ouderen zelf kunnen ondernemen tegen eenzaamheid.

Gezelschap van andere mensen opzoeken

Het klinkt logisch, het opzoeken van gezelschap als remedie tegen eenzaamheid. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn veel manieren om in contact te komen met andere mensen. Voor sommige is meer initiatief nodig dan voor andere opties, maar alle manieren zijn erg geschikt om eenzaamheid tegen te gaan.

– Het aansluiten bij een hobbyclub. Denk hierbij aan een handwerkclub, maar ook het beoefenen van heel andere hobby’s bestaan clubs. Bijvoorbeeld voor wandelaars, verzamelaars en puzzelaars.

– Het uitvoeren van vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is mogelijk op veel verschillende manieren, waardoor er voor iedereen wel een geschikte optie bij zit.

– Deelnemen aan plaatselijk georganiseerde activiteiten. In elke plaats worden wel activiteiten georganiseerd voor ouderen, waardoor men in contact kan komen met anderen.

– Het investeren in het onderhouden en maken van nieuwe vriendschappen. Vrienden zijn belangrijk. Het onderhouden van vriendschappen en het maken van nieuwe vrienden is belangrijk om eenzaamheid tegen te gaan.

– Zingen in een koor. Voor iedereen is plaats in een koor. Naast het uitoefenen van de hobby is het een fijne manier om nieuwe contacten op te doen.

– Het verhuren van een kamer aan een student of andere woningzoekende, is een goede manier om eenzaamheid tegen te gaan.

Huisdieren helpen om eenzaamheid tegen te gaan

Huisdieren brengen gezelligheid. Voor eenzame ouderen is vooral het alleen wonen niet fijn. De aanwezigheid van een huisdier biedt verlichting. Zo kan er met het dier gekletst worden en ook de verzorging kan heel bevredigend zijn. Bij het uitlaten van een hond, kom je ook onder de mensen en is contact gemakkelijk gelegd. Is het uitlaten van een hond niet haalbaar, bekijk dan andere opties zoals een kat of enkele knaagdieren. Ook de vrolijke deuntjes van een vogel geven veel gezelligheid in huis. Het is wel belangrijk de wensen van het dier in de gaten te houden. Idealiter heeft een vogel bijvoorbeeld een mooie volière en gezelschap nodig.

Het gebruik van social media om eenzaamheid bij ouderen te verminderen

Is social media een manier om eenzaamheid bij ouderen te verminderen? Het contact met iemand op social media kan natuurlijk niet worden vergeleken met iemand in het echt spreken. Maar het kan wel helpen eenzaamheid te verminderen. Daarnaast is het gebruik kunnen maken van een computer een goede manier om in contact te blijven met anderen. Via social media kunnen oude bekenden worden opgespoord, waardoor contact wellicht kan worden hersteld. Ook het volgen van het wel en wee van eventuele kinderen en kleinkinderen kan helpen om meer betrokkenheid te voelen.

Eenzaamheid tegengaan ouderen

Share on facebook
Facebook
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp